Centar za reprodukciju u stocarstvu, krave,telad,bikovi
home   kontakt   sitemap  

CENTAR ZA REPRODUKCIJU U STOČARSTVU HRVATSKE

TOP LISTA BIKOVA

Primjeri iz prakse

Novosti

TREBATE POMOĆ? - DOLAZIMO NA VAŠU FARMU!

Najbolji hrvatski stručnjak za reprodukciju goveda, dr. sc. Zvonimir Tuček dolazi po potrebi i na Vašu farmu. Ova usluga je jedinstvena u Hrvatskoj. CRSH svim svojim kupcima sjemena omogućava da vrhunski obrazovan i iskusan stručnjak dođe na Vašu farmu ukoliko imate problema sa reprodukcijom.

TREBATE POMOĆ? - DOLAZIMO NA VAŠU FARMU!

SEKSIRANO SJEME

Sa 90% junica u stadu mogućnosti su beskonačne! Možete proizvesti junice visoke genetske vrijednosti!

SEKSIRANO SJEME

CRSH u ponudi nudi i bikovsko sjeme sa željenim ženskim spolom teladi - sexirano sjeme. Radi se o sjemenu bikova izvanrednog genetskog potencijala Nizozemske i Američke genetike holstein friesian pasmine. Seksirano sjeme se komercijalno proizvodi u uzgoju goveda od 2003. godine a ova napredna tehnologija pomaže uzgajivačima postizanje većeg broja ženskog podmlatka.

IMO RUREX WYOMING U KRIŽEVCIMA!!!

1.WYOMING (WEINOLDXROMEN)
2.IMO (REGIO/HONER)
3.RUREX *TA (RUAPXREXON
IMO RUREX  WYOMING U KRIŽEVCIMA!!!


Brojač posjeta
You are visitor # 25274


Govedarstvo
JETSTREAM


Vidi priloge:
1. LETAK JETSTREAM BIKOVIKI SAMEN


Vidi priloge:
1. LETAK KI SAMEN BIKOVINITRATE- NOVI BIK BEGIJSKE PLAVE PASMINE
NITRATE- NOVI BIK BEGIJSKE PLAVE PASMINE

Vidi priloge:
1. NITRATE LETAKRASTAMAN ET  HR 7200163667  
K  732  HB  8158
(ROUND UP / REGIO)
 U Centar je stigao mladi bik simentalske pasmine dobiven metodom transfera embrija (ET) s odličnim rezultatima genomskog testa. Transfer embrija obavljen je od strane tima CRSH-a, a uzgajivač bika je Milenko Fijolić.

PRAKTIČNA PRIMJENA HEIFER PLUSA NA TERENU

Heifer plus je novo sredstvo za seksiranje sperme namjenjeno povećanju postotka ženske teladi mliječnih i mesnih goveda.
Pogledajte video prilog, na koji način uporabiti sredstvo na terenu.SAMO VRHUNSKOM GENETIKOM UVIJEK KORAK ISPRED...
Klikom na prilog,
preuzmite pravila nagradne igre.


Vidi priloge:
1. NAGRADNA IGRA

Prema najnovijim rezultatima od 14.08.2012. na "ZAR" listi, naš bik Winnor ima senzacionalne vrijednosti indeksa, te se popeo za 5 mjesta i službeno je 5. bik simentalske pasmine na svijetu!!!.
HEIFERPLUS – Sredstvo za žensko seksiranje sjemena HEIFERPLUS je novo sredstvo za seksiranje sperme namjenjeno  povećanju postotka ženske teladi  mliječnih i mesnih goveda.
Jednostavano za korištenje, ima sve što je potrebno za jednu dozu smrznute sperme bikova prilikom oplodnje. Pakirana u kit formi, svaka doza je zapečaćena u bočicu i pohranjena u hladnjaku kako bi održala aktivnost tijekom skladištenja. Sredstvo se aktivira dodavanjem sjemena izravno u HEIFERPLUS bočicu. Tako seksirano sjeme se vraća u izvornu slamčicu i osjemenjuje kao i obično. Ili upotrijebite HEIFERPLUS PREFREEZE-sjeme zamrznuto sa HEIFERPLUS sredstvom za seksiranje već spremno za normalno osjemenjivanje- dostupno u našoj ponudi!!!


BULLPLUS – Sredstvo za muško seksiranje sjemena BULLPLUS je novo sredstvo za seksiranje sperme mamjenjeno povećanju postotka muške teladi. Seksiranje sjemena nikada nije bilo lakše. Sve što je potrebno je otopiti slamčicu sjemena i pomješati sa liofiliziranim sredstvom BULLPLUS u bočici. Ili upotrijebite HEIFERPLUS PREFREEZE-sjeme zamrznuto sa HEIFERPLUS sredstvom za seksiranje već spremno za normalno osjemenjivanje- dostupno u našoj ponudi!!!

NOVI BIKOVI BELGIJSKE PLAVE PASMINE
NOVI BIKOVI BELGIJSKE PLAVE PASMINE
Od našeg renomiranog belgijskog dobavljača BBG stže nam pojačanje u obliku Columba i Circusa.

Vidi priloge:
1. CIRCUS
2. COLUMBOWINNOR ALIAS WINNER
WINNOR ALIAS WINNER  WINNOR THE GREAT -PONOVO SE DOKAZAO!

 Rezultati testova 03.04. 2012  su ponovo dokazali da je kralj u svijetu bikova!

gGZW 142  (85)  MW 133  (91)  FW 108  (86)  FIT 118  (72)


Vidi priloge:
1. WINNOR WINNIPEG X STROMORPOSJETITE NAS U GUDOVCU NA 19. BJELOVARSKOM SAJMU
POSJETITE NAS U GUDOVCU NA 19. BJELOVARSKOM SAJMU
Poštovani prijatelji Centra!

Jesenski međunarodni Bjelovarski sajam u Gudovcu održava se ove godine od 09.-11. rujna. Kao i dosad, čekamo Vas ali na novom, atraktivnom mjestu!
Lako ćete nas pronaći i ugodno se iznenaditi, jer osim nove lokacije pobrinuli smo se da Vam druženje sa nama bude zaista ugodno i korisno!

Vidi priloge:
1. PREGLED AKTIVNOSTI CRSH NA GUDOVCU-          NAGLAŠEN MLIJEČNI TIP SIMENTALCA
-          IZVRSNO POPRAVLJA PROIZVODNJU MLIJEKA
-          ODLIČAN SASTAV MLIJEKA
-          IZUZETNO LAGANA TELJENJA
-          ODLIČNO ZDRAVLJE VIMENA

LISTA PREPORUKA ZA SPARIVANJE

CRSH obogaćuje paletu sjemena bikova s 3 vrhunska bika iz Njemačke

ŽIVI BIKOVI IZ FRANCUSKE

SIMENTALSKI BIKOVI VIKING ET I MAD ET ZABLISTALI NA TESTU


Akcija „VRHUNSKOM GENETIKOM DO VRHUNSKIH REZULTATA“

WINNOR- najbolji živući simentalski bik na svijetu je u Križevcima!!! WINNOR, je stigao u Križevce kao mladi dvogodišnji bičić, a 05.04.2011., 2 dana poslje njegovog 5. rođendana stigao mu je rođendanski poklon. Da, sada je definitivno potvrđeno Winnor je nova nada reprodukcije mliječnog simentalca! Winnor je prema rezultatima objavljenih testova najbolji živući simentalski bik na svijetu i smješten je u Križevcima! GZW 147 MW 136 FW 111 FIT 126

Crveni holstein Ronny i crni holstein Seilon ET došli su iz Italije


 SJEME BELGIJSKE PLAVE PASMINE DIREKTNO IZ BBG-a

FIRST RED ET - SJEME CRVENOG HOLSTEIN BIKA IZ BELGIJE

WINNOR -NOVA NADA REPRODUKCIJE MLIJEČNOG SIMENTALCA
Robert Zobel, Ivana Pipal, Vlatka Buić i Hicham Naoulo VETMED doo, Veterinarska ambulanta Stružec

VETMED doo, Veterinarska ambulanta Stružec u svojoj evidenciji umjetnog osjemenjivanja trenutno broji 3680 plotkinja (krava i junica).
Na preporuku stručnjaka Centra za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske d.o.o. sa bikom Winnor (Hb 7849) počeli smo osjemenjivati krave i junice simentalske pasmine početkom 2008. godine.
Reprodukcijsku evidenciju vodimo od početka rada ambulante (2001 godina) na softverskom programu „Velika i mala praksa (Lysacan)“ u koju se upisuju svi podaci o plotkinji (ime vlasnika, datum rođenja i pasmina plotkinje, datum i broj osjemenjivanja, ime i Hb bika, datum poroda, spol teladi te podaci o živo ili mrtvo rođenom teletu unutar 48 sati po porodu)...


PRIČA IZ ISTRE- SURADNJA FARMERA I STRUKE UVIJEK JE USPJEŠNA!
Tijekom redovitog obilaska veterinarskih stanica prilikom kruga distribucije sjemena rasplodnjaka u Istri, naša kolegica dr.sc. Ivanka Majić -Balić, dr.vet. med. posjetila je 2 farme na tom području.
Ono što je na tim gospodarstvima zatekla vrlo je impresivno tako da smo ove priče iz Istre odlučili podijeliti sa svima Vama jer dokazuju da se suradnja isplati. Ova dva obiteljska gospodarstva uspješna su jer tu surađuju tri vrlo važne strane:
1.upravitelj farme (bio to vlasnik ili zaposlenik) kao najodgovornije osobe na farmi
2. struka- veterinari, u ovom slučaju iz ambulante Pazin
3.genetika - pažljivi odabir genetskog materijala koji im osigurava napredak u proizvodnji odnosno svim uzgojnim ciljevima koje si je farma postavila (CRSH doo).
Slike sa farmi pogledajte u nastavku ali i u rubrici GOVEDARSTVO/FOTOALBUMI.

Iz Bayern Genetika stiže nam nova snaga!
Iz Bayern Genetika stiže nam nova snaga! CRSH i Bayern Genetik proširili su ponudu njemačkih simentalskih bikova na hrvatsko tržište i omogućili Vam da za Vaše plotkinje birate sjeme iz najpoznatijih njemačkih linija bikova.Winnifiz Holzmichl Mercator Waldbrand Voodo Valuta
Goldrand Mascara Wildland Manigau Reisswolf Ignatius

Vidi priloge:
1. Iz Metz linije stiže nam Mercator!
2. Iz Horex linije stiže nam Holzmichl!
3. Iz Horex linije stiže nam Winnifiz!Valuta Voodo Waldbrand

Goldrand Mascara Wildland


Ignatius Manigau Reisswolf

Bikovi mesnih pasmina

LKV Bayern,je objavio rezultate proizvodnje mlijeka za
simentalsku i smeđu pasminu goveda u Bavarskoj za 2010 godinu!
Prosječna učinkovitost svih pasmina u Bavarskoj je sada 7115 kg mlijeka s 4,15% masti i 3,49% proteina, (958 989 krava / -8.765). U odnosu na rezultate za prošlu godinu performanse mlijeka su se dodatno podigle za 80 kg. Iako nije bilo promjena među postotcima masti, postotak proteina povećana je za 0,01% na 3,49% u prosjeku .

SEKSIRANO SJEME BIKA FABIANA

Rissa - bik izuzetne plodnosti- priča Ratka Juričić dr.vet.med.

SURPRISE Izdvajamo iz ponude

SHARKY Izdvajamo iz ponude

SHAMPOO - PRVI BIK U HRVATSKOJ SA GENSKIM TESTOM

BIKOVI SMEĐE PASMINE IZ ITALIJE

IMOBILIZATOR IBRINDER 2.389,59 KN

Od sada sigurno i jeftino (bez upotrebe anestetika, sedativa, trankvilajzera itd.) izvođenje:

1. Kastracije
2. Dekornuacije (obezrožavanja)
3. Žigosanja (vrućeg i hladnog)
4. Obrade papaka i kopita
5. Stavljanja nosne karike
6. Šišanja i/ili brijanja (estetskog ili preoperativnog)
7. Obilježavanja ušnom markicom
8. Otežanog poroda
9. Liječenja mastitisa
10. Administriranja lijekova i vakcinaSeksirano sjeme vrhunskih bikova - telad visoke genetske vrijednosti! Sa 90% junica u stadu mogućnosti su beskonačne. Možete proizvesti junice visoke genetske vrijednosti! Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske u svojoj ponudi ima i sjeme bikova sa željenim ženskim spolom - sexirano sjeme. Radi se o sjemenu vrhunskih bikova izvanrednog genetskog potencijala Nizozemske i Američke genetike holstein friesian pasmine (Olympic, Nevada, Sosa, Stopper, Rolex, Shampoo...)


Mesne pasmine goveda, ponuda sjemena bikova u suradnji s firmom NATURAL CENTAR ZA REPRODUKCIJU U STOČARSTVU HRVATSKE U SURADNJI SA RENOMIRANOM ČEŠKOM FIRMOM NATURAL ZA HRVATSKO TRŽIŠTE NUDI SJEME BIKOVA SLIJEDEĆIH MESNIH PASMINA GOVEDA: Galloway, Highland – Škotsko govedo, Aberdeen-Angus, Hereford, Belgian blue-white, Limousine, Piemontese, Charolais, Blonde d'Aquitaine, Salers.


Suradnja sa Bavarian Fleckvieh Genetics- Munchen Grub

Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske d.o.o. započeo je suradnju sa uzgojnom organizacijom Bavarian Fleckvieh Genetics- Munchen Grub. Bavarian Fleckvieh Genetics je udruga farmera iz Bavarske i cijele Njemacke sa oko 10 000 članova. Uprava i centar za uzimanje sjemena su smješteni nedaleko Minhena. Bavarian Fleckvieh Genetics provode najveći uzgojni program simentalca u Njemačkoj. Bavarian Fleckvieh Genetics posjeduje oko 600 rasplodnih bikova u Njemačkoj, Českoj, Kanadi i na drugim lokacijama, a sjeme izvoze širom svijeta.

Prednosti umjetnog osjemenjivanja krava duboko smrznutim sjemenom bikova Prednosti umjetnog osjemenjivanja krava duboko smrznutom spermom bikova su višestruke. Do danas je umjetna oplodnja (UO) ostalo glavni način za prijenos poželjnih gena i sredstvo je izbora uzgajivača širom svijeta za poboljšanje genetske kvalitete stada. Ovakva je razina genetskog napretka u govedarstvu postignuta razvojem tehnologije proizvodnje sjemena i brzim prihvaćanjem U.O. u svrhu unošenja poželjnih gena u populaciju goveda.


Pregled i ocjena sperme bikova rasplodnjaka

Rasplodni bik u Centru za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske (CRSH) mora svojim karakteristikama uvelike nadmašiti bikove koji se upotrebljavaju u prirodnom pripustu, osobito u libidu, spolnim refleksima i kakvoći sperme, mora davati fiziološki i morfološki normalnu spermu s natprosječnim preživljavanjem i plodnošću. Takvi rasplodnjaci na telad prenose svoja pozitivna proizvodna svojstva: dobro zdravlje, brz rast i dobru iskoristivost hrane, tovnost, mliječnost, visok postotak mliječne masti i proteina.

Ponuda sjemena bikova iz Austrije - GENETIC AUSTRIA VASSAL 56,00 KN+ PDV
RESS 69,00 KN+ PDV
DIONIS 44,00 KN+ PDV
WAL 76,00 KN+ PDV
RAU 69,00 KN+ PDV
ROTAX 76,00 KN+ PDV
HUPSOL 110,00 KN+ PDV

Glutation peroksidaza je enzim koji ima ključnu ulogu u zaštiti stanica od oksidativnih oštećenja uklanjajući vodikov peroksid kao i druge hidroperokside. Porodicu glutation peroksidaza čine četiri izoenzima koji u aktivnom centru sadrže element selen i jedan izoenzim koji ne sadrži selen. Membrana spermija bogata je višestrukonezasićenim masnim kiselinama koje su vrlo osjetljive na oksidaciju pri čemu nastaju lipidski hidroperoksidi. Aktivnost antioksidativnih enzima u citoplazmi spermija je ograničena, te je stoga sastav sjemene plazme vrlo važan u očuvanju integriteta i oplodne sposobnosti spermija...
/I. Majić-Balić, S. Milinković-Tur, J. Piršljin, B. Beer Ljubić, A. Orak, P. Božić/


U CRSH drže se rasplodni bikovi različitih pasmina te starosti od 1-9 godina,čija se sperma polučuje, duboko smrzaje i upotrebljava za umjetno osjemenjivanje plotkinja. Dugogodišnjim radom primijećeno je da kakvoća sperme bikova varira što ovisi o brojnim čimbenicima. Nakon polučivanja ejakulata vrši se makroskopska pretraga i mikroskopska a dobiveni rezultati statistički se obrađuju. Statističkom obradom dobije se uvid da li je bik od kojeg se uzima sperma pogodan za iskorištavanje pri umjetnom osjemenjivanju...
/Ivanka Majić-Balić, CRSH; Ante Hraste, Veterinarski fakultet, Zagreb; Pero Božić, CRSH; /


Istraživanje utjecaja TRIS razrjeđivača, kojeg pripremamo u laboratoriju CRSH i BIOCIPHOS PLUS razrjeđivača koji se upotrebljava u EU za konzerviranje sperme bika dubokim smrzavanjem, na postojanje mikroorganizama u dozi sperme bika poslije dubokog smrzavanja i otapanja kao i na valjanost DS (duboko smrznute) sperme nakon dubokog smrzavanja i otapanja.

Osnovni razlog razrjeđivanja ejakulata je povećati njegov volumen kako bismo napravili što veći broj doza sperme za umjetno osjemenjivanje i osjemenili što veći broj plotkinja s jednim ejakulatom rasplodnjaka pozitivnih genetskih svojstava, te sačuvali oplodnu moć spermija poslije dubokog smrzavanja i otapanja.

/Stručni rad Majić Ivanka, M.Herak, Jadranka Šurina, Dubravka Dejanović, B.Premzl, D.Majnarić/
Partneri: novosti i prilozi

20. JESENSKI SAJAM U GUDOVCU 20. JESENSKI SAJAM U GUDOVCU
Osvrt na dvadesetu godišnjicu međunarodnog jesenskog sajma u Gudovcu od 07. - 09. rujna 2012.
Godišnji pregled Centra 2012. godine Godišnji pregled Centra 2012. godine
Osvrt na godišnji pregled Centra za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske.
79. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU 79. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU
Osvrt na 79. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 12. - 18. svibnja 2012. godine.


POVEZNICE
CENTAR ZA REPRODUKCIJU U STOČARSTVU HRVATSKE d.o.o.
KRIŽEVCI, Potočka 20,  tel: +385 48 718 700,  fax: +385 48 718 683

 www.crsh.hr | O nama | Prodaja   | Govedarstvo   | Konjogojstvo   | Svinjogojstvo   | Kozarstvo i ovčarstvo | Laboratoriji   | Kontakti   | Impresum